Delfzijl 10.mai , Groningen 12. mai, Zoutkamp 14. mai , Leeuwarden 17. mai, Lemmer 20. mai, Amsterdam 22 mai, Gouda 29. mai Willemstad 31. mai, Vlissingen 5. juli, Scheveningen 11. Juli, Ijmuiden 12. Juli, Den Helder 14. Juli

Den Helder 14. Juli
Som vanlig var værmeldingen kuling fra nordwest. De sendte kulingvarsel nummer 60. En uke tidligere sendte de kulingvarsel nummer 41. Det betyr 19 forskjellige kulingvarsel på en uke!!!!!!.
Vi bestemte oss for å bli, også fordi det var en stor marineoppvisning i havnen.
Det var ubåter, krigsskip, landgansfartøy, helikopter, store propellfly osv.
Krigsskip fra mange forskjellige land som Nederland, Tyskland, England, Frankrige og Belgia deltok. Hele dagen var det forskjellige aktiviteter, virkelig bra lagt opp for publikum og vi syntes det alle var spennende. Vegard fikk prøve seg som brannslukker av ett oljefat. Vilde syntes også det var spennede, men var litt usikker på om softicen eller helikopterne var best!!!!

Den Helder 13. Juli
Vi trodde vi hadde fåt vår andel av kulinger for denne sommeren, men her står kulingvarselene fortsatt i kø. Vi bestemte derfor å gå inn på kanalene fra Ijmudien til Den Helder. Helt fantastisk at man har denne muligheten. Turen er ikke mye lenger i distanse, men tar lenger tid. Vi passerte ca 20 broer og to sluser før vi var i Den Helder. Totalt tok turen 10 timer, mot ca 7 timer dersom vi hadde gåttt uttaskjærs. På den første delen av etappen valgte vi en kanal som ikke er mye brukt. I denne kanalan ble vi stoppet av en slusevakt som sa:
"Fra Norge her, det har jeg aldri opplevd. En gang kom det en båt fra New Zeeland, men ellers er det bare båter fra Nederland her" Sånt liker vi å høre.
Det var nok vind også på kanalene, så vi fikk seilt en del at distansen.
I Den Helder lå det en dansk båt med med et ektepar på ca 65 år som skulle ut på tur i ett år. Vi satt sammen på kvelden og fikk noen gode ideer om pensjonist tilværelsen. Vi har møtt mange "eldre" som er på tur og som skal være ute ett eller to år. HHHHMMMMMM....Ingen planer.

Ijmuiden 12. Juli
Værvarselet var avtagende vind og noe bedre vær. Vi bestemte oss for å dra på første tidevannsbølge som var klokka 12,30. Ut av moloen merket vi straks at 5 dager med kuling setter sine spor i Nordsjøen. Vinden og været var bra, men sjøen var forferdelig. Bølgene kom fra alle kanter uten noe som helst system. Vi følte oss som såpekoppen i badekaret.
Vi kom inn til Ijumuden som har en kjempestor kunstig bygd havn. Her var det plass til dobbelt så mange båter som var der. Hele stedet var bygd opp rundt turisme med hoteller, hytter, aktiviteter og alt annet dagens turister forlanger. Veldig behagelig, men, ingen sjarm.

Scheveningen 11. Juli
Lystavla på brygga viser gradene:
"This is the the Neteherland coastgard with galewarning nr 46: All districts force 7". Dette er hva vi hører hver fjerde time på VHF. Det har variert fra force 6 til force 8, som er vind på ca 20 m/s. For oss er det bare å smøre seg med tålmodighet, og vente på bedre tider. Søndag regnet og blåste hele dagen, så det var umulig å være ute. Hele dagen ble tilbragt i båten med monopol, sjakk, dataspill, lesing spising osv.
Andre aktiviteter vi har bedrevet de andre dagene er: marinemuseet, badebasseng og tur med trikken. Vi tok en tur inn til Den Haag sentrum, hvor vi besøkte både Burger king (Best hamburger) og Mc. Donald (best is). Er det andre ting man skal gjøre i Den Haag???.


Vegard og Vilde hevder at skipper`n har Mc. Donald sveis, ingen skjønner hva de mener???

Akkurat nå ser det dårlig ut for oss å rekke noen dager på de Frisiske øyer som vi hadde planlagt. Tiden går raskt mot slutten, selv om vi fortsatt har ca 4 uker til vi skal være hjemme.


Scheveningen 6. Juli - 8 Juli.
Turen til Scheveningen gikk greit, og det er en meget enkel havn å gå inn til.
Schheveningen ligger rett ved Den Haag, og er ett turist sted. Restauranter og barer langs en flere kilometer lang strand. For oss passet det perfekt å komme hit, vi har egentlig savnet litt turister. Vi besøkte Madurodame, som er Nederland i miniatur. Hver fredag kveld er det fyrverkeri fra "Piren" og det var jo fredag så det passet bra. Dette fyrverkeriet var kjempefint og mye mer enn vi forventet. Barna syntes det også var spennende å være ute til kl 00.00, selv om vi så noe av Nederland sin bakside. Lukten av hasj er betydelig når man er ute på en fredags kveld, det positive er at vi tror Vegard å Vilde også lærte seg forskjellen.

Dra musa over bildet.

Tilbake i Nederland 5. juli

Etter nesten en måned er vi tilbake i Nederland og tilbake i Vlissingen.
I Vlissingen ventet vi på tidevann og godt vær før vi dro videre. Men denne gang bommet vi på begge deler. Vinden dreide fra sydvest til nordvest (motvind) når vi dro,og vi hadde beregnet tidevannet for
en lengre tur enn vi tok. Motstrøm, motvind og i tillegg mengder med sandbanker som skulle passeres på rett måte gjorde turen slitsom. Ikke nok med dette, men det viste seg at leden var merket om fra det kartet vi hadde slik at nummeret på stakene ikke stemte. Dette var også det eneste området vi ikke hadde elektroniske kart for!!!!!!.
Ytterligere kommentarer er unødvendige, men turen gikk bra. Den ble på kun 4 timer mot planlagt 8 timer, og derfor også motstrøm. Vi la oss til for natten bak en av kjempeslusene (Oosterchelde) som styrer vannstanden i hele Nederland.Her kan vi se på livet i kveld sa vi, uten å tenke på tidevannet. Dra musa over bildet å se hva
som skjer med utsikten.

4. Juni Bryllupsdag - yess!!!!
Jeg vant, dvs. jeg husket datoen klokka 00.00. Gro fikk en nydelig blomserbukett
(plukket av Vilde). Gro måtte innrømme at det hadde hun ikke tenkt på
yesss, yessss - av og til er det herlig og være mann.
Nytt bryllupsbilde etter 17 år er herved lagt ut. Det er egentlig utrolig hvor lite vi har forandret oss, i hvert fall etter vår vurdering!!!!

Ellers ligger vi i Visslingen, helt syd i Nederland. Her er det ca 4 meter tidevann og voldsom strøm. Sjekk bilde av strøm!!!!. På bildet som vi har kalt bru, går vi skikkelig nedover, 6 timer før, var denne brue helt rett!!!.
Motstrømmen vi hadde den siste biten hit til Visslingen var på 4 knop.
Det var full gass på motoren og loggen viste 7 knop, mens GPS viste 3,0 knop!!
Bra det var helt vindstille, for med skikkelig motvind i tillegg, hadde vi ikke klart den siste milen.

Vi venter nå på god vind og godt vær, nå er vi ute av kanalene og er mer væravhengig. Belgia er neste stopp. Med dagens værmelding kan det ta flere dagerfør vi flytter oss, men det er i orden, vi ligger et perfekt sted og har alt vi trenger.

Willemstad 31. Mai - Wolphaartsdijk 1. Juni
Først kan vi følge opp siste oppdatering: Autopiloten er i orden, Jippi!!!.
Postsendingen som skulle fra Norge til Nederland og har gått via Namibia til London, har ikke dukket opp enda. Hmmmm! Vi nærmer oss Belgia, hva hvis den ikke er kommet før vi ......osv. Glem det!.

Vi har brukt noen dager på å flytte oss en del. Det området vi nå er i, er annerledes enn nord i Nederland. Kanalene er større, dypere og har mer trafikk.
Det er færre broer og sluser, men til gjengjeld er det flere motorveier og jernbanebroer vi skal under, så venting på en time eller to før broåpning er ikke uvanlig.
Vannet blir bedre og bedre og bading er faktisk aktuelt - kun for barn -
vi voksene bryr oss nemlig om badetemperaturen. En lynrask dukkert er foretatt av barna. Sjekk bildet av Vegard så kan du lese badetemperaturen i ansiktet hans.
Vi dro til Willemstad ( fikk anbefalt stedet av noen vi ventet på en broåpning sammen med) - en perle, for å si det enkelt. Bilde nr 1 er utsikt til høyre og bilde nummer to er utsikt til venstre - da er kommentarer unødvendig.
Været har vært varierende de siste dagene med regn, sol og kald temperatur.
Varmeapparatet går nesten hele tiden mens vi er i båten.

Idag - 1. Juni - var værmeldingen kuling fra syd og regn. Perfekt transportdag
på kanaler, tenkte vi, bortsett fra at kanalene her er like store som indre Oslo fjord og at vi nå er kommet til saltvann som også betyr tidevann. For de som har gått ut Drøbaksundet i motvind (noe annet er egentlig ikke mulig) vet hva vi snakker om. Idag blåste det ca 11-13m/s. Da vi møtte tidevannet - og motstrømmen - tok vi en pause på tre timer for å vente på at tidevannet skulle snu og at vinden skulle avta. Vi hørte plutselig norsk fra en annen båt: " Har dere seilt helt fra Norge?" Dermed fikk vi en prat med en nordmann som har bodd 11 år i Nederland og syntes det var hyggelig å snakke norsk igjen. Vi sa at vi ventet på medstrøm og at værmeldingen hadde sagt at vinden skulle avta.
Han lo høyt og sa: "At vinden skal avta i Nederland er bare rykter, det blåser alltid". Hittil har han fått rett, det blåste bare enda mer på ettermiddagen idag, da lå det på 13 m/s hele tiden (ved 13,9 m/s begynner stiv kuling!).
Han kunne også fortelle at dette var den første helgen nederlenderne bruker båten sin. Det kunne vi se, for det kryr av båter over alt. Kjempekø i slusene - sjekk bildet. Dette er jo helt forferdelig, vi pleier jo nesten å være alene.
Vel, til mandag er de heldigvis tilbake på jobb, og vi har området mer for oss selv! Egoister, nei ikke vi ihvertfall det er bare de andre det!!!!!!!

Akkurat nå ligger vi på et sted som heter Wolphaartsdijk, helt syd i Nederland.
Kulingvarsel nummer 92 er sendt på VHF for imorgen, så her blir vi liggende.
Med stor lekeplass, restaurant (ikke brukt ennå), dusj, dass, vaskemaskiner, minigolf, fotballbane (stor gressplen) og en båtplass totalt beskyttet for vær og vind - er dette en perfekt havn for en kulingvarsel. Vegard og Vilde spilte fotball med noen nederlandske gutter og Vegard kunne fortelle at han hadde snakket engelsk med dem. Hmm, bra engelsk undervisning.
Apropos undervisning: Det har gått ganske bra, både Vegard og Vilde har nå hatt sommerprøven i matte og begge gjorde det svært bra syntes lærerne.
Til slutt: Hjelp vi har allerede vært ute ca 4 uker!!.

 

Gouda 29. Mai
Alt kan jo ikke være bra !!!
Vi har fått mange mail om hvor flott det ser ut og at det ser ut som vi har det veldig bra. Det har vi også, men vi må jo prøve å dempe inntrykket litt. Så for å prøve å balansere bildet noe får dere en oversikt hittil over de saker som ikke fungert hittil:
Nokia Cardphone:(Brukes til oppdatering av hjemmesidene og lesing av mail)
Av en eller annen grunn, gjør denne at PC`tryner fullstendig uten grunn. Dette har vi holdt på med flere måneder før vi dro, og trodde det var i orden. Pc`n og cardphone ble sendt til Norge fra Kiel (med Erik) for sjekk og Gro fikk den med ned igjen. Da trodde vi alt var i orden. Nå viser det seg at Nokia innrømmer at det er noe feil med strømstyringen på de nye cardphonene. Derfor har vi bestilt et nytt kort til mobiltelefonen fra Norge (Ikke å oppdrive i Nederland. Norge er langt framme på mobilt internett). Kun ett problem, vi fikk oppgitt feil adresse, så det ble sendt til Namibia, og ikke til Nederland. Siste nytt på den fronten er at det er kommet til London!!!. Vi venter i spenning, og inntil dette er i orden er det litt tilfeldig når vi får lest mail. Vi prioriterer å oppdatere sidene.
Gass
De lo godt når de så den norske gassbeholderen. Camping Gas heter det i resten av Europa, dette er å få tak i over alt. Vi måtte kjøpe en slik flaske, og benytter den norske til reserve. Hva vi bruker gass til???? Mat, så det går ikke så mye gass.
Varmtvannsbereder lekk
Plutselig var det mye vann i båten, sa Vilde!!!! Hmm det er i grunn best med vannet på utsiden av båten og ikke inni!!!. Etter mer undersøkelser viste det seg at en kobling til varmtvannsberederen var sprukket. Fikk tak i deler i Amsterdam og byttet koblingen. (J....... trangt!!)
Autopilot plutselig ustyrlig
Plutselig midt på Ijsselmeer fant autopiloten ut at den egentlig ville bestemme alt selv! Det går jo ikke prøvde vi å si, men til ingen nytte. Rask demontering var eneste mulighet for å fortsette. Det viser seg at clutchen har røket.
Diverse telefoner til importør i Norge og Nederland fikk styrt delene til en forhandler i Rotterdam. Dit dro Vegard og jeg idag med tog, og var de riktige delene der???. Både ja og nei. De bestilte delene var feil, men heldigvis hadde butikken de rette på lager - Puh.. Tilbake i båten finer vi ut at det er mer feil, så imorgen skal vi ut for å finne en loddebolt!!!!. Vi krysser fingrene.

Så til været de siste dagene:
Natten vi gikk fra Amsterdam blåste det 15 - 17 m/s, det gjorde også neste dag. På kanalene er det helt greit, men det blåser jo likevel.
Vi la oss i Gouda og trodde det skulle blåse mindre i går. Men i går blåste det enda mer mente vi, men det kunne det da ikke gjøre????. Så hørte vi stormvarsel på VHF og skjønte at NÅ BLÅSER DET. Varselet gikk ut på Beufort styrke 10 som er 48 - 55 knop eller 24,5 - 28,4 m/s vind.
På kvelden igår fikk vi høre norske nyheter: " I Nederland og Belgia er 5 personer omkommet på grunn av storm. Vinden har vært oppe i 100 km/t enkelte steder" Obs! det var visst mer enn vanlig her nede også dette.

Gouda 27. og 28. mai
For en tur! En konvoi av 17 båter ( 16 nederlandske og 1 norsk) gjennom Amsterdams kanaler via Schipol til Gouda. Turen startet kl. 02.00 natt den 27.mai da vi måtte vente på at jernbanetrafikken stilnet for inn- og utkjørsel fra Amsterdam. Det var mørkt med unntak av enkelte lys i noen vinduer, det blåste og byen var stille. Vi ble raskt spurt om hvordan en norsk båt hadde funnet ut at det var mulig å gå i gjennom Amsterdam på kanalene, da dette ikke er den vanligste reiseruta. Vi kunne stolt vise til en av våre bøker kjøpt på Nautisk forlag (Cruising guide to the Netherlands) som beskriver 20 aktuelle ruter som kan benyttes for å komme igjennom Nederland på kanaler - med masta oppe. Dekksgutten Vegard våkner og blir med som aktivt mannskap fra kl.03.30. (Dekksjenta sover seg igjennom turen).
Etter to timer hadde vi passert 13 broer og 3 sluser. Utrolig nok - med tanke på tidspunkt på døgnet - hadde konvoien flere tilskuere både i husene langs kanalen og når vi passerte broene. Før vi kunne si at Amsterdam var lagt bak oss måtte ny venting til. Schipols jernbanetrafikk skal heller ikke forstyrres så derfor åpnes jernbanebroa kun 2 ganger hver morgen. Vi la oss til å sove en hel time...
Godt utvilt mannskap (? minus Vegard) fortsatte kanalturen mot Gouda via små tettsteder som var i ferd med å våkne opp til en ny dag.. Ved Schipol gikk flyene så lavt at vi for sikkerhets skyld sjekket at masta ikke var for høy.
Alle jernbanebroer som skal passeres har faste åpningstider. Neste slike bro var ved Gouda. Etter denne passeringen, bestemmer oss for å ligge her et par dager - i Goudaosten og sirupvaflenes hjemby. Her ligger også Nederlands største kirke med sine 123 meters lengde.
Vår rituelle oppdagelsestur når vi kommer til et nytt sted blir foretatt. Vi går selvsagt til innkjøp av en Goudaost samt en spesialpølse fra en av byens pølsemakere. Utrolig men vi ser ingen kjedeforretninger her - kun små delikatesseforretninger være seg for kjøtt, ost eller vin. Snodig - hvor er kjøpesenteret?
Vi finner det på søndag, men da er heldigvis alle forretninger stengt utenom sjappa for utleie av DVD og video. Vel, det er jo noe å bedrive tiden med når det regner og blåser storm i området. ( 10 Beuf. eller 24 -28 m/s). Under slike omstendigheter er det faktisk ikke mulig å ha det bedre enn vi har det nå - trygt fortøyd i Gouda sentrum, på en liten kanal, skjermet for vind, med dieselvarmeren og parafinovnen på, med mørklagt båt for å se en actionfilm
( valgt av gutta, Waterworld) og ikke minst Goudaost.


Amsterdam 22.Mai - 24.mai
Kom til Amsterdam fra Lemmer etter en lang dags seilas over Ijsselmeer den 22.mai. Vi var rimelig innstilt på å komme til en større by, så hva er da ca. 8 timer ombord i båten? Vi ligger litt utenfor sentrum mer en slags drabantby - og det er jo vi Ammerudbeboere vant til.
Så nå er vi altså her i den lille fiskelandsbyen som ble etablert på myrene ved utløpet av elven Amstel og som vokste seg til å bli en av Europas viktigste storbyer.
Her skal vi være turister og for oss vil det si å henge oss på det som alle andre gjør når de besøker Amsterdam. Vi har besøkt Van Gogh museet ( som vi alle fire mente måtte ha vært gæ'ærn.. og det stemte - fyren skjøt seg når han var 37), kjørt kanalbåt (vann er morsomt) og besøkt Blomenmarkt (en perfekt plass for Vilde og mamma). Ved lunchtid valgte vi å spise på en liten cafe -Hans og Gretes hus- og ble til Vegards store glede plassert sammen med et ektepar fra Manchester, MANCHESTER....!!! De lovte å hilse til Ole Gunnar....

I dag den 24.mai er det barnas dag i Nederland. Hvert tettsted stenger av en hovedgate og arrangerer leker for barna i distriktet. Vegard og Vilde fikk ri , klatre i klatrevegg og spille fotball.

Før vi drar herfra skal vi ha besøkt Anne Franks Hus og en husbåt. Det finnes ca. 2500 husbåter i Amsterdam. De fleste med innlagt vann og elektrisitet. Utseende av båtene varierer fra søplehauger til små idylliske villaer.

Storbyen er en helt annen opplevelse enn de små stedene vi har besøkt til nå. Vi kan vel allerede nå si at det er de små stedene som fasinerer mest.

Det er forøvrig ikke så dumt å fylle år ombord i båten heller når gavene bl.a består av to timers kløing på ryggen i løpet av sommerferien og koselige hilsener på E-post.


Lemmer 20. Mai - (eller Florida ???)
Ingen av oss har vært i Florioda, men vi har sett bilder derfra. Her i Lemmer
(I Potsma sin hjemby), ser det ut som Florida. Alle skal bo ved kanalene. Når man bygger ut ett nytt byggefelt, graver man først nye kanaler, så bygger man husene inntil kanalene. Det blir som man i en kolonihage har kanaler istedenfor båter. Som dere kan se av bildet til høyre, har man vanlige parkeringsskilt for oss som kjører på kanalene.
Dette er egentlig et drømmested - kort vei til sentrum (like stort som Drøbak) , kort vei badestrand (men for kaldt nå), enorm båttrafikk (nok å se på for Skipper`n, det hadde det forøvrig sikkert vært på badestranda også, hmmm!!!). Dusj, toaletter og vaskemaskiner samt en meget hyggelig og pratsom havnevakt - dette er perfekt. Havnevakta fortalte at om vinteren går man på skøyter på alle disse kanalene - og det kjente 20 mils løpet har 16 000 deltagere. Han ble også meget glad når vi kunne fortelle om Jan Bols sine to ytresvinger i enten EM eller VM hvor han vant, men ble disket for å ha gått feil. For sikkerhets skyld nevnte vi navn som Ard Schenk og Kees Verkerk, for dagens skøyteløpere er noe vanskeliger å nevne. Han kvitterte med Johan Olav Koss, Geir Karlstad og Rolf Falk Larsen. Ha - jeg var på Bislett når han subbet rundt på 10 000 meter - det var dumt gjort - det var vi enige om.
Turen hit ned gikk på Prinsesse Margriet Canal, en stor kanal med flere innsjøer. Hadde det ikke vært for at vi hadde opp til 15 m/s motvind og regnbyger, kunne vi seilt store deler av turen. Likevel er det veldig behagelig å forflytte seg uten å tenke på værmelding, kulingvarsler eller bølgehøyde.
På turen så vi skilt til det kjente skøytestedet Herenveen. Her blir vi noen dager før vi starter på kryssing av Ijsselmer, den store innsjøen.
Turen herfra til innseilingen før Amsterdam er ca 50 nautiske.

Rotterdam 17. Mai, Hilsen fra Kongen!!
Ha! - man behøver ikke være i Norge for å gå i tog. Vi leide bil og kjørte 20 mil ned til Rotterdam for å feire 17. Mai i sjømannskirken. Det var samlet mer enn 350 Nordmenn som stort sett jobbet i Nederland. Vi så ingen typiske sjøfolk - finnes de lenger?? Etter flaggheising og gudstjeneste var det 17. Mai tog gjennom parken, før den Norske ambassadøren holdt tale. Ett paradoks er jo at det er første gang vi har fått hilsen fra kongen på 17. Mai, men det var selvfølgelig hyggelig. Vi regner med at han følger opp neste år også. Etter dette var det matservering og leker for barna før det hele var slutt tidlig på ettermiddagen. Det er lett å se hvem som er våre barn på bilde til høyre - se etter boblejakker og ikke bunader.
Når vi først var i nærheten, så muligheten til å besøke Euromast - en 200 meter høy mast med fantastisk utsikt. Vinden var opp til liten storm (22 m/s) og masten beveget seg 50 cm til hver side. "Vi går ned nåååå!!!", sa en høyderedd skipper. Vegard og Vilde fikk to is etterhverandre, så var dagen reddet.
Konklusjonen er klar: 17. Mai skal man være i Norge.
Så reiste vi tilbake og konkluderte med at vi hadde kjørt 45 mil uten egentlig å se annet enn motorveier, men vi hadde feiret 17. Mai - Huuurraaa!!!!!.
Akkurat nå er det 18. Mai og vi ligger fortsatt midt i parken i Leewaurden.

Leewaurden 16. Mai Regnvær!!!
Dette er skuffende, allerede 2,5 uke etter at Stompelompa forlot Oslo,
kommer regnvær!!. Denne dagen har vi gått fra Dokkum i nydelig vær og gjennom de mest idylliske små steder. Vi kjører tvers gjennom hagen til folk, akkurat som om vi skulle passert hjemme hos oss på stien mot skogen
(for dere som ikke har vært hjemme hos oss, kan vi fortelle at det er ca 5 meter fra kjøkkenbordet vårt til denne stien). langs kanalene går en fin sti, hvor Gro og barna gikk på rollerblades mens jeg kjørte. Klikk på båtbilde til høyre.
Betalingen for broåpning skjer ved at man slenger en gammel tresko over til båten, som vi legger penger i. Høytelsing av Harry Potter er spenende for Vegard og Vilde. De har også blitt flinke til å lese egne bøker, og vi frykter nå at vårt eget bibliotetk vil gå tom alt for tidlig.
I Dokkum lå vi midt i byen, et lite koselig sted hvor alle sykler, som ellers i landet. På kvelden oppsøkte vi den lokale dyreparken for å finne ut ar den var stengt. Da satt lekeonklene (foreldre) i gang med full Fort Bayard aktivitet på et klatrestativ. Det besto av den vise mann i tårent, vågestykker, ledetråder osv.
Ankom til Leewaurden idag og fikk plass midt i parken i sentrum. Hvis jeg skal sammenligne igjen må det være å fortøye midt i slottsparken. Ja, til og med alle politibilene raser rundt her. Det er også en rar lukt av alle som røyker i denne parken!!! Forresten ikke bare i denne parken, egentlig i hele dette landet.
Barna har fått sin første leksjon i narkotika - vi for håpe leksjonen fungerer den riktige veien og ikke omvendt!!! Ja, idag ble middagen på MC. Donald for første, men garantert ikke for siste gang denne ferien.
17. Mai - hjelp hva gjør vi??? I dette området var det ingen aktivitet - løsningen ble å leie bil å kjøre til Rotterdam. Vi får se om det var velykket på neste oppdatering. Åhh! nå lyner og tordner det fantastisk, vi fikk høre at dette været var på vei nordover. Får håpe det ikke rekker til Norge før 18. Mai.

Zoutkamp, nordvest i Nederland 14.Mai
Hittil har vi passert ca 20 bruer og 4 sluser, totalt skal det være ca 50 broer når vi kommer til Ijsselmeer, den store sjøen midt i Nederland. I Groningen som er en by med ca 160 000 innbyggere var det umulig å unngå det reisende tivoli midt i sentrum. Til barnas store glede ble tivoliet testet
Turen til Zoutkamp var på 16 nautiske midt gjennom landet. Det virker litt merkelig når man på den ene siden ser husbåter mens man på andre siden har vanlige høyblokker med lav brygga man kunne legge til. Det blir litt som å fortøye under Trondheimsveien og rusle opp til høyblokka. På kanalene er det fullt mulig å seile i medvind, noe som gjør turen enda mer behagelig. Men, ekkoloddet vårt piper når vi kommer under 2,0 meter og det piper ofte!!
Som havnekaptein i Zoutkamp sa: "Det spiller ingen rolle hva som står i kartet, når du står på grunn!!" Vi krysser fingerne for videre dybder.
Vegard og Vilde er helt fantasiske, de finner på ting i båten og i Zoutkamp fant vi en hel fotballbane vi kunne ha for oss selv. Kampresultatet: Foreldre - Barn 3-7. (Urettferdig lag syntes de voksene). Idag har det vært så varmt, at det nesten ikke har vært mulig å gjøe noe som helst, den varmeste dagen hittil iår.
Vi savner å kunne bade, vi har sett flere som har badet i kanalene, men foreløpig har vi stått over. Dagen idag har bestått av: Rusletur til byen, løpetur (imponerende), tøyvask, (imponerende), slengtau, høytlesing for barn -Harry Potter, perling av kjeder osv.

Første slusing 12. Mai
Nå skulle vi begynne på kanalene i Nederland - spennende. Det hele var bare deilig, lite trafikk - god plass og alle broer er kameraovervåket så venting ble det ikke noe av. Vi hadde medvind, så det var mulig å rulle ut genoaen, så gjorde vi 4-5 knop midt gjennom åkre med kuer og skikkelig møkklukt-deilig. Barna driver med inneaktiviteter som lekser, sorry feil, lego og alt annet enn lekser denne dagen. De var kun oppe av og til når vi sa at nå må dere se.
EGOISTER! Det store samtaleemne idag var: Er vi egoister som gjør dette vi gjør? Svaret ble enkelt, JA. Er det feil??? Vi kan svare om 10 år tror vi.

Hele turen til Groningen var fantastisk, akkurat som hentet ut av en reklamebrosjyre. I Groningen fikk vi ligge midt i byen mellom to broer, da vi ikke klarte å stoppe i tide. Været? sol, sol,sol.

Delfzijl 10. Mai
Havnen ligger kun 5 minutter fra sentrum, meget koselig by. Hele byen må ligge under havoverflaten etter vår vurdering. Rundt hele byen ligger store oppbygde diker som demrer for tidevannet som har en forskjell på ca 3,5 meter. Hver 6. timer snur tidevannet, slikt må man bare lære seg her nede. Det varierer med mer enn en time fra dag til dag, så en tidevanntabell er uunværlig. Ingen problemer for oss, vi ligger på flytebrygger. Et besøk i byens badebasseng trengte alle kroppene etter det svært så varme været vi har. Været er helt utrolig, nå er det snart 14 dager siden starten i Oslo, og vi har hatt 14 dager med sol og varmt som på de varmeste sommerdagen i Oslo.

Bilder, klikk på teksten.


Marineoppvisning i Den Helder

Seiling på kanaleneJentene i nordsjøen etter noen timer med veldig urolig sjø.

 Stranda i Ijmuiden, sjekk dragen til Vilde.
 Vi ligger først i havna.

Isdessert

Vilde i aquarium

Vegard i aquarium


Stranden i Scheveningen 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bryllupsbildet!

Strømbilde

Bru lavvann


Bru høyvann

Trangt i slusa, ca 40 båter

Willemstad til høyre

Willemstad til venstre, havna vår

Bading, kaldt??

Mer badingMating fra hånda

Togtur til Rotterdam

Lunch i Rotterdam

Håndarbeide

Snø eller??
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shopping????

 

 

 

 

 

 

 
Rollerbl. langs kanalen

Betaling for bro
Lesing for barn
Mer slusing

Sukkerspinn
Hest langs kanalenFørste sluse
Eems kanal
Groning kanal 2
Groningen kanal


Nederland


Vegard
Vilde
Besøk
Tidligere turer
Oslo - Kiel
Tyskland
Loggen
Frankrike
England

English


Tilbake til forsiden